tajuk bahan-bahan
Subi Gegelang Asas Sotong Bersalut Tepung 1 pek
Sambal
Keropok udang

 

Nasi Bunga Telang

Beras 1 cawan
Air 2 cawan
Bunga Telang kering 4-5 keping
Serai 1 batang
Daun limau 2 daun
Minyak kelapa 1 sudu besar
Garam Secubit

 

Jeruk sayur

Kubis sebanyak 900g, dipotong segi empat berukuran 1 inci 1 biji
Lobak merah besar, disagat 2 batang
Bawang putih, dihiris nipis 6 ulas
Cili merah, biji dikeluarkan dan dihiris nipis 1 biji
Minyak bunga matahari ⅓ cawan
Air ⅓ cawan
Cuka putih ⅔ cawan
Madu 2 sudu besar
Garam 1 ½ sudu besar
Lada hitam 1 sudu teh

 

Salad limau bali

Limau Bali, dikupas dan potong ¼ ulas
Timun, dihiris nipis 1 batang
Lobah merah, dihiris nipis ½ batang
Bawang merah, dihiris ½ batang
Daun ketumbar atau pudian 1 genggam
Sos ikan 1 sudu besar
Jus limau 2 sudu besar
Kicap 1 sudu besar
Minyak zaitun 1 sudu besar
Gula perang atau madu 1 sudu besar
Bawang putih, dicincang 1 ulas
Cili merah, dicincang halus ½ biji atau lebih

tajuk arahan

Nasi Bunga Telang

  1. Rebus 1 cawan air dan rendam bunga telang selama beberapa minit untuk mengeluarkan warna.
  2. Tumbuk dan cincang serai secara kasar.
  3. Masukkan semua bahan kering ke dalam periuk bersaiz sederhana yang sesuai untuk penyediaan nasi.
  4. Masukkan air panas (termasuk bunga telang) dan tambahkan lebihan  secawan air ke dalam periuk.
  5. Masak nasi serta gaulkan beras supaya warna biru dapat diwarnai dengan sekata.

Jeruk sayur

  1. Dalam mangkuk yang besar, campurkan kubis, lobak merah, bawang putih, cili dan lada hitam.
  2. Dalam periuk yang kecil, panaskan air, minyak, cuka dan garam. Kacau untuk larutkan garam. Tambahkan madu, kacau dan panaskan larutan itu semula.
  3. Tuangkan larutan jeruk ke atas campuran sayuran tadi. Selepas itu, toskan dengan dua sudu besar. Biarkan sejuk selama beberapa minit.
  4. Alihkan ke dalam balang 2-quart dan padatkan. Tutup balang itu dan biarkan sejuk dalam suhu bilik. Kemudian, masukkan dalam peti sejuk—lebih lama dijeruk, lebih sedap.

Salad limau bali

  1. Dalam mangkuk yang besar, masukkan limau bali, timun, lobak merah, bawang merah, ketumbar dan kacang tanah yang dicincang.
  2. Dalam mangkuk yang kecil, campurkan sos ikan, jus limau, kicap, minyak, gula perang, bawang putih dan cili (kalau digunakan).
  3. Tuangkan “dressing” ke atas bahan-bahan salad dan toskan sehingga sebati.
  4. Hiaskan dengan daun ketumbar dan kacang tanah jika mahu. Simpan lebihan di dalam peti sejuk dan nikmatinya pada hari hari lain.

Subi Gegelang Asas Sotong Bersalut Tepung

  1. Goreng Subi Gegelang Asas Sotong Bersalut Tepung dalam minyak panas (180°C) selama 1.5 – 2.5 minit, atau sehingga keemasan.
  2. Keluarkan dan biarkan dahulu.

Hidang

  1. Sendukkan semangkuk nasi Bunga Telang dan letakkan di tengah pinggan.
  2. Susun jeruk sayur di sebahagian.
  3. Letakkan Subi Gegelang Asas Sotong Bersalut Tepung yang telah digoreng dan keropok udang di sebelah nasi.
  4. Sendukkan sambal ke atas piring sambal dan hidangkan.
yellow circle top
tajuk lebih banyak resipi
BM
/
EN
Beli Subi